Ontstaansgeschiedenis 8 maart, Internationale Vrouwendag

Brood-en-Rozen-Song-Cobi-Schreijer

Hoe zat het toch ook al weer met de ontstaansgeschiedenis? 1907 was de eerste Internationale Vrouwenconferentie in Stuttgart. Op 8 maart 1908 gingen duizenden vrouwelijke textiel arbeiders in New York de straat op, ze protesteerden tegen slechte werkomstandigheden en riepen de poëtische leus: 'Wij willen Brood en Rozen". In 1910 vond de tweede internationale vrouwenconferentie plaats in Kopenhagen. Hier werd besloten ieder jaar Internationale Vrouwendag te vieren. Nederland vierde Internationale Vrouwendag voor het eerst in 1912 op 12 mei. De Verenigde Naties erkenden in 1978 pas 8 maart als Internationale Vrouwendag.

'Emancipatie is te vergelijken met een handgeweven wandtapijt. Iedere generatie weeft met een andere kleur en een ander inslagdraad zijn aandeel in het tapijt, (Nora Kasrioui, december 2012 Dagblad Trouw en Opinie Pagina Joop.nl)', in navolging van de
'Brood en Rozen-vrouwen van destijds' houden wij ons, als de andere generatie zich bezig met de 'vrouwelijke textielarbeiders van nu'. Op onze eigen manier weven wij een ander type draad door de geschiedenis van 'Brood en Rozen'. We danken de vrouwen, de eerdere generaties, de feministische zusters, voor het grote werk: ten dienste van de vrouwen van toen én die na hen gekomen zijn. Wij buigen diep.

En zoals altijd, ook dit keer in liefde,..