Bewustzijnsprogramma nader uitgelicht

Paul Depla burgemeester van Breda

'Datgene wat vanzelf gaat daar heb je
Brood en Rozen niet voor nodig, maar vooral voor de mensen die al wat behoorlijk teleurstellingen (...)'

Brood en Rozen en Gijsbert van Herk, algemeen directeur Gemeente Breda

'Een zelfredzame samenleving ligt dichtbij maar je moet wel bukken om 'm op te rapen (...)'

 

Roger Speck

'Brood en Rozen vult met haar innovatieve project een hiaat in ons aanbod. Het is knap dat zij het antwoord (...)'


Bewustzijnsprogramma 'Erkennen wat er Is'Bewustzijnsprogramma door de tijd heen

Wij voelen ons zielsgelukkig dat we dit werk kunnen doen. Stichting Brood en Rozen heeft verschillende succesvolle bewustzijnsprogramma's voor en door bijstandsvrouwen uitgevoerd. Daar waar de feministen in de jaren 60 en 70 de straat op gingen om te protesteren tegen hun achterstelling door politiek maatschappelijke acties in te zetten, brak voor ons de tijd aan om een slag dieper te gaan, en een andere koers te varen. Wij zetten spiritualiteit, persoonlijke bewustwording en maatschappelijke verbinding in als emancipatie instrument.

Tand des tijds
In het verleden ontdekten wij uit eigen ervaring dat onze bijstandsvrouwen, vanwege hun uitkering, zich in een afhankelijkheidspositie bevinden. Om te kunnen leren moet je uit je comfortzone komen, leren kan alleen als het emotioneel veilig is. In een afhankelijkheidssituatie kan dit knap lastig zijn en kan het een spanningsveld met zich meebrengen. Het Bewustzijnsprogramma 'Erkennen wat er Is' heeft een antwoord gevonden op dát krachtenveld. Manager Roger Speck verwoord het op een inspirerende wijze in de Gouden Lessen.


Warme aanpak, Aanpak van het hart: "Niets is zo krachtig als zachtmoedigheid, niets zo zacht als ware kracht"Monique Dirven Help mij de bijstand uit

De vrouwen waar wij voor staan zijn zeker talentvol. Willen dolgraag werken maar het lukt helaas nog niet. Omdat de vrouwen heel vaak van een uitkering leven hebben ze niet veel geld te besteden. Door een samenloop van omstandigheden hebben soms bepaalde vrouwen een cv én helaas onterecht imago waar een werkgever niet op zit te wachten. Terwijl onze vrouwen vaak een schat aan Levenservaring en Wijsheid met zich meebrengen. De vrouwen waar wij voor staan hebben vaak te kampen met veelheid aan onopgeloste vraagstukken waardoor het niet makkelijk is om in beweging te komen. Brood en Rozen ondersteunt ze, onder andere met goed opgeleide en succesvolle beroepsprofessionals uit de maatschappij (bedrijfsleven) en verschillende trainingen (ook in de natuur!), om te werken aan diepgaande oplossingen.

Veilige Wateren
Binnen de verschillende programma's kunnen bijstandsvrouwen, op een ontspannen manier werken aan een onverwerkt verleden. Vrouwen lopen vaak andere interne verwondingen op dan mannen. Uit pijn kan een vrouwenhart verwond raken en uit zelfbescherming niet meer open staan. Enkele vrouwen die verlaten zijn en er alleen voor zijn komen te staan ondersteunen elkaar. Vrouwen die weinig tot geen scholing hebben gehad of die eventueel hebben moeten onderbreken vanwege hun privé situatie ervaren Brood en Rozen als een mooie gelegenheid om te werken aan persoonlijke en zakelijke vaardigheden. In veilige wateren kunnen ze de toekomst weer opstarten.

Wij zien dat onze vrouwen écht fundamenteel groeien als je vanuit een Vriendelijke en Warme aanpak werkt aan persoonlijke ontwikkeling. De intrinsieke motivatie groeit daardoor enorm. Onze aanpak is niet repressief maar duidelijk, vriendelijk, warm en Werkt. We zijn direct in wat we doen, maar wel vanuit een verbindende directheid.

*Franciscus van Sales