groen hartje

Met andere woorden

Woorden kunnen veel impact hebben. Woorden kunnen helen en liefde overbrengen, woorden kunnen veel goedmaken en positieve situaties teweeg brengen. Maar woorden kunnen ook pijn en leed veroorzaken. Je kunt met woorden niet alles vangen, ook woorden hebben zo hun beperkingen, maar met woorden kunnen we wel veel. Het verhaal van de blinde man leert ons het een en ander.

Op de onderste trede van de trappen die leiden naar de Basilique de Sacré – Coeur, de kerk met één van ’s werelds grootste mozaïeken, zat in de ochtend een blinde man. Voor hem stond een rond en gedeukt conservenblikje, waarin zo af en toe een voorbijganger op weg naar het werk een muntje gooide. Op een kartonnen bord naast hem had hij door iemand laten schrijven: “Ik ben blind. Help mij!” En degene voor wie het al niet duidelijk was, kon hier lezen waarom de man zo behoeftig was en graag een aalmoes wilde ontvangen. Aan het blikken geluid kon hij horen dat hij zo af en toe een gift had ontvangen en bedankte de voor hem onzichtbare weldoener.

Op deze ochtend hoorde de man de kwieke en kordate voetstappen van een vrouw aankomen. Ze hield vlak voor hem stil en vroeg de blinde man: “Mag ik in plaats van je een aalmoes te geven, iets voor je doen, dat je meer zal helpen dan mijn muntje?” “Graag!”, antwoordde de blinde en vroeg: “Wat wil je dan doen?” De man voelde met zijn handen aan de schoenen van de vrouw, zodat hij haar weer zou herkennen als ze terug kwam. “Ik zal iets schrijven op je bord en we zullen zien waartoe het leidt”, sprak ondertussen de vrouw. Hij hoorde hoe een stift met de punt over het karton gleed en even later zette de vrouw het kartonnen bord terug op de plaats waar het al zo lang had gestaan. Nadat ze was verdwenen hoorde de man steeds vaker een muntje vallen in zijn busje. Hij kon het met zijn bedankjes bijna niet bijhouden, zoveel geld stroomde binnen.

Toen tegen de avond de vrouw weer terugkeerde en de blinde man aan de kordate stap en de vorm van de schoenen haar weer herkende, vroeg hij verbaasd: “Ik heb nog nooit zoveel geld gekregen op één dag. Wat heb je op mijn bord geschreven?” De vrouw antwoordde: “Ik heb er hetzelfde opgezet als jij had laten doen. Alleen in andere woorden.” De blinde man nam genoegen met deze uitleg, maar de voorbijgangers kon zien wat zij bedoelde. Op het bord stond nu: “Het is een prachtige dag. Wat jammer dat ik dat niet kan zien.”

groen hartje